“Щоб вас інопланетяни забрали!”

Ми не маємо планети “B”

Мене завжди цікавила тема екології і дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Я багато читала на цю тему і дізналася про Грету Тунберг (засновницю руху «Friday for Future»). А цього літа я познайомиолась з хлопцями та дівчатами, які у нас в місті проводили схожі акції, і я вирішила приєднатися до них. Кожну п’ятницю ввечері ми виходили на центральну площу Бахмута і мітингували. Ми мали таблички з надписами, на які люди реагували по-різному:

хтось зупинявся та з зацікавленістю розпитував, а у когось надписи викликали злість і агресію. Одна літня жінка строго і з напором сказала: «Щоб вас інопланетяни забрали!». Інша запропонувала зайнятися корисною, на її думку, справою: «Краще б пішли картоплю скопали, або пішли помолилися!». Ми намагалися їм пояснити, але вони навіть не слухали. На щастя підходили і багато зацікавлених людей. Люди запитували, чому ми тут стоїмо, що кожен з нас може зробити, що потрібно робити щоб влада звернула увагу. Ось з такими перехожими було приємно спілкуватися, розповідати про світову екологічну ситуацію. І кожного разу, коли підходили зацікавлені люди, я відчувала гордість і розуміння, що це потрібно продовжувати. Нашого лідера навіть запросили до Швеції, де він взяв участь у всесвітній акції і познайомився з Гретою. Спочатку нас було четверо, а к кінцю літа вже пятьнадцять.
Я розумію, що це не багато, але треба починати з себе.

Потім хлопці та дівчата, з якими я стояла на мітингах, поступили в інститути і поїхали з Бахмута. Деякий час ніхто не виходив, і тоді я вирішила, що потрібно продовжувати цю справу. Я хочу донести до людей, що потрібно берегти свою планету, адже вона у нас одна, не використовувати одноразовий пластик, сортувати сміття (мене дуже присмучує та інколи страшно, що в Тихому океані є сміттєвий острів з розмірами в три Франції), ввести культуру споживання – зменшувати м’яса в раціоні, не купувати непотрібний одяг.

Нажаль поки у нас в місті на акцію виходимо тільки ми вп’ятьох і якщо ми не вийдемо – ніхто не вийде.

Але відповідальність за нашу планету лежить на всіх нас!

(Анастасія Шекодіна, 9 клас школи №10, Бахмут, кліматична активістка)

[xyz-ips snippet="Test"]