Країна, яку я не знаю

22 жовтня о 18:00
Бургтеатр
КРАЇНА, ЯКУ Я НЕ ЗНАЮ     
Саксонія – не те, чим здається   
ТЕАТРАЛЬНА ПОСТАНОВКА ПРО ЛЮДЕЙ У САКСОНІЇ

З 2018 року Георг Гену подорожує Саксонією зі своїм проєктом “Земля, якої я не знаю”, створюючи театральні проєкти, щоб самому вступити в діалог з людьми або дати можливість іншим, які інакше ніколи б не заговорили один з одним або не розповіли свої безцінні життєві історії.

Після тривалої дослідницької подорожі Георг Гену натрапив на невеличке містечко Хагенвердер поблизу Герліца. Незважаючи на те, що звички та багато політичних поглядів місцевих мешканців є для нього чужими, ця театральна постановка є освідченням у любові до людей та місця Хагенвердер.

В рамках театрально-кінопроєкту “КРАЇНА, ЯКОЇ Я НЕ ЗНАЮ” Георга Гену та Анастасії Тарханової 

Театральний режисер Георг Гену з Гамбурга, який з 1998 року живе і працює переважно у Східній Європі, Україні та Росії, приїхав до міста Ціттау в Саксонії ще у 2016 році на театральний фестиваль “Dreiländerspiel”. Вже тоді він відчув: “Тут, у Німеччині, де я виріс, є світ, якого я не знаю”. Його відчуття підтвердилися. Деяких людей, яких він колись з такою добротою зустрічав у Саксонії, він сьогодні просто не впізнає.   

“Саксонія, яка уособлює для мене стільки краси з її драматичним і трагічним минулим, – каже Гену, – тепер стала символом Пегіди, правого радикалізму, насильства і ненависті”. З іншого боку, Георг Гену переконаний: тикаючи пальцем у людей і тавруючи їх, не отримаєш допомоги.   

З січня 2018 року Георг Гену здійснює поїздку районами Саксонії. Він спілкується з людьми на місцях, знімає короткометражні фільми, пише щоденникові записи та ставить з ними вистави.   

Проєкт є постійним процесом розмов з жителями Саксонії. Всі вони пройшли різні життєві шляхи і тому мають різні погляди як на соціальні, так і на політичні питання. Разом з Гену вони розповідають про свою батьківщину, свої особисті історії і таким чином розробляють варіанти текстів для театральних постановок – іноді в діалозі, іноді наодинці. Вони самі не тільки беруть на себе роль авторів, а й стають акторами вистави.   

Прем’єра його вистави “Земля, яку я не знаю” відбулася 3 жовтня 2018 року в театрі ім. Герхарта Гауптмана в м. Циттау.  У травні 2019 року він представив її на театральному фестивалі “Наша сцена” Бюргербюне Дрезденського державного театру “Staatsschauspiel”.   

Також у 2019 році представив свою роботу про Бауцен “Das Land, das ich nicht kenne B” на фестивалі “Willkommen Anderswo IV” у м. Бауцен.   

Разом з берлінською кінокомпанією Boekamp & Kriegsheim GmbH Георг Гену також працює над створенням кіноверсії про свої враження від перебування у Саксонії. Першу версію цього фільму він презентував у 2021 та 2022 роках під назвою “Перед твоїми очима я схиляюся” у кількох театрах та культурних закладах Саксонії.

Проєкт Агентства з безпечного простору, Sachsenreggae – Bürgerbühne, Deutsch-Sorbisches Volktheater та Thespis Zentrum.

[xyz-ips snippet="Test"]