Український театр у Німеччині

20 жовтня 2022 року з 16:00 до 17:30

Сорбський музей

УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР У НІМЕЧЧИНІ Лекція-бесіда

з 

БІРГІТ ЛЕНГЕРС (кураторка фестивалю “Радар Ост” у Німецькому Театрі в Берліні, директор Stadt: Kollektiv при Дюссельдорфському театрі Schauspielhaus) 

СТАС ЖИРКОВ (режисер, директор “Лівобережного театру”, Київ/Україна, художній керівник Театру на Лінкен Уфер у Києві, гостьовий режисер Schaubühne Berlin у 2022 році)

Біргіт Ленгерс та Стас Жирков розповіли про свій досвід роботи з українським театром у Німеччині після початку війни:

Бірґіт Ленґерс – мисткиня-медіаторка, драматургиня та театрознавиця. Вона мислить і працює через кордони – топографічно, транскультурно чи міждисциплінарно. Після п’яти років викладання в Університеті Гільдесгайму та роботи на незалежній сцені, зокрема з режисером Торстеном Ленсінгом та розробником проєктів у Німецькому театрі за кордоном (GTA) у трансатлантичному контексті, вона перейшла до Німецького театру в Берліні з Ульріхом Хуоном у 2009/10 роках. У “ДТ” вона відповідає за відділ “Молодість ДТ” та міжнародний відділ “ДТ”. Як куратор фестивалю RADAR OST, який відбувається щорічно з 2018 року, Біргіт Ленгерс має численні міжнародні контакти, особливо у Східній Європі. З сезону 2020/21 разом з Бассамом Газі керує Stadt: Kollektiv, партисипативною секцією в Дюссельдорфському театрі “Schauspielhaus”.

Стас Жирков З 2014 по 2019 рік художній керівник театру “Золоті ворота”. З 2019 року художній керівник Лівобережного театру, м. Київ. З 2021 року також завідувач театральної кафедри Київської міської академії естрадного та циркового мистецтв.  Жирков є багаторазовим лауреатом численних нагород. У 2011 році став лауреатом театральної премії “Київська пектораль” у номінації “Кращий режисерський дебют” з виставою “Наташина мрія” Ярослави Пулинович. У 2017 році йому присвоєно почесне звання “Заслужений артист України”. У 2021 році отримав нагороду Viva! Нагороди – “Прорив року” в номінації “Мистецтво”. Міжнародні робочі зв’язки пов’язують його з Магдебурзьким театром, де у 2016 році він брав участь у німецько-українському фестивалі “Дикий Схід. Подія – Україна”.

[xyz-ips snippet="Test"]