Ми не об’єкти

МИ НЕ Є ОБ’ЄКТАМИ. МИ – НЕ ЦИФРИ. МИ НЕ ПЛОТЬ

Танцювальний перформанс Яни Гуменної (Україна) з жінками-біженками з різних куточків світу.

З квітня 2022 року українська хореографиня та виконавиця Яна Гуменна працює в Центрі “Теспіс” у Бауцені з групою жінок та дівчат, які приїхали до Бауцена з багатьох куточків світу: України, Сирії, Лівану, Афганістану та багатьох інших. Йдеться про дослідження того, що відбувається з тілом і психікою жінки та вираження цього через “роботу з тілом”: 

Наші почуття, коли ми залишаємо одне місце і вступаємо в нове.
Досвід втечі.
Відчуття чужості та покинутості на новому місці.
Побачивши або навіть переживши біль і насильство.
Щоб врятувати мою дитину.

На цій основі Яна Гуменна зі своєю групою буде пробуджувати імпульси в тілі і давати їм розгортатися через “роботу з тілом”. Вона створить простір для того, щоб ці рухи розгорталися і знаходили сенс.

Мета – дати учасникам інструменти та можливості висловити історії, які вони не можуть або не хочуть висловити словами.

Яна Гуменна в першу чергу також буде створювати “безпечний простір” для жінок, де вони відчуватимуть себе “серед своїх” і в безпеці, щоб вони мали впевненість у вираженні своїх почуттів.

Прем’єра танцювальної вистави відбулася 27 червня 2022 року на сцені Бургського театру Німецько-Сорбського народного театру.

Яна Гуменна (*1987, Кропивницький, Україна) – хореограф, викладач хореографії та драматург. Вона є співавтором понад 30 вистав в Україні, Чехії, Грузії та Польщі. Її тексти перекладені 8 мовами світу. Була учасницею багатьох європейських та українсько-американських проєктів сучасного мистецтва і танцю. Вона працює з біженцями в Україні вже 7 років. У 2015 році стала співзасновницею київського театру PostPlay і з того часу є членом художньої ради театру. З 2018 року є частиною команди “Місто 2 Go”, яка реалізує мистецькі проєкти з молоддю в 6 містах Донбасу.

МИ НЕ Є ОБ’ЄКТАМИ. МИ НЕ ЦИФРИ. МИ НЕ М’ЯСО – проєкт Центру “Теспіс”. Соціотеатральний центр Німецько-Сорбського народного театру в Баутцені

За підтримки Культурного фонду Вільної держави Саксонія.

[xyz-ips snippet="Test"]